Schansen

Versterkte plaatsen, die door een uitgegraven watersloot en een wal werden beveiligd.

Schansen dienden als schuil- en verdedigingsoord en werden voornamelijk op eigen initiatief door plattelandsbevolking opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
 
In Bosland kunnen er, verdeeld over de vier gemeenten, 24 schansen gelokaliseerd worden. Geen enkele van deze boerenschansen werd vandaag de dag in zijn totaliteit bewaard, de meeste zijn enkel archeologisch bewaard of beperkt waar te nemen in het landschap.
 
 

Erfgoedapp

In de Erfgoedapp van Faro kan meer informatie over deze relicten teruggevonden worden. Het is een fietstocht die je zelfstandig kan fietsen. Zoek in de Faro Erfgoedapp naar ‘Schansenroute in Bosland’ of volg de route via RouteYou. Klik hiervoor op onderstaande knop.

Fietsroute

Vanuit een inventarisatie van alle boerenschansen in Bosland werd een fietsroute opgesteld. Vanaf de start van de Archeologiedagen kan je met de fiets erop uit trekken, om in Bosland te speuren naar de sporen die de schansen hebben achtergelaten in het landschap. Deze pittige fietsroute van 31 km leidt je doorheen het landschap van bosland langs 10 schansen in de gemeenten Peer, Pelt en Hechtel-Eksel. Er is geen start- of eindpunt waardoor de route op elke plaats en op elk moment gestart kan worden.
 
 

We are open for new projects.

Let's bring your craziest creative ideas to life together. Get in touch!