Kapellen

In Bosland zijn er kapellen in alle vormen en maten, van een gevelniskapel tot een beschermd monument. De kapellen werden vaak opgericht uit dankbaarheid of gelofte waardoor deze sterk verbonden zijn met verhalen en gebeurtenissen van lokale families en buurten. Momenteel worden deze plaatselijk toch nog steeds gewaardeerd ondanks het devotionele aspect wat vandaag sterk verminderd is.

De IOED is in 2022 gestart met de inventarisatie van deze kapellen. Deze inventarisatie loopt in samenwerking met de gemeenten, heemkundige kringen en vrijwilligers. De kapellen zullen daarnaast gewaardeerd worden via een opgesteld kader. Hierdoor kan een beleid uitgewerkt worden voor elke kapel. Dit kan bijvoorbeeld een restauratie, de plaatsing van een infobordje, publiekswerking (kapelletjesroute), het creëren van een rustplaats,… zijn.

Ken jij een kapelletje in jouw buurt of weet jij een leuk verhaal over een kapel?

Laat het ons dan zeker weten!

Iedereen kent wel een kapel in zijn of haar buurt! Traditioneel worden in de maand mei, de Mariamaand, vele kapelletjes en grotten versierd ter ere van Maria in de traditionele blauw-witte kleuren. Ook trekken mensen naar deze bezinningsoorden om te bidden of zijn kapellen een echte rustplaats in het landschap.