Kom op Ontdekking in de Prehistorie in Lommel

Ga je mee op ontdekkingstocht in de prehistorie? In Lommel is een van de grootste prehistorische sites van Europa gevonden, wat heel uniek is!
Bij de inrichting van het industrieterrein Kristalpark werd dichtbij de Molse Nete een begraven landschap gevonden dat dateert uit een periode op het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 13.000 jaar geleden. Het landschap bestaat uit een oude bodem en resten van kampplaatsen van nomadische jagers-verzamelaars.
Archeologen onderzoeken de vindplaats nu grondig om meer te weten te komen over het landschap en over de mensen die erin leefden. Waarom kampeerden de mensen juist daar? Hou oud zijn de kampplaatsen? Welke bomen, struiken en andere planten groeiden er toen? Waar haalden de prehistorische mensen de grondstof vandaan om hun werktuigen te maken? Waarvan leefden ze?
Wil je meer te weten komen over hoe archeologen een prehistorische site opsporen, hoe een prehistorische opgraving verloopt, hoe onze voorouders leefden in Lommel? Je krijgt een unieke gelegenheid om de opgraving te bezoeken met de hele familie.

Workshops voor kinderen

Tijdens de archeologiedag kunnen kinderen zelf leren speerdrijven, prehistorische koekjes bakken, je kan zien hoe een prehistorisch kamp eruit zag, hoe de mensen leefden, er is een prehistorische verteller, je kan je eigen amulet maken! Of wil je liever archeoloog voor een dag worden? Het kan allemaal! Tip: Druk de tekening hieronder af, kleur hem mooi in en krijg in ruil een gratis ijsje tussen 14.30 – 16 uur.

Rondleidingen

Tijdens archeologiedag geven de archeologen van archeoWorks KULeuven rondleidingen op de site! Samen met Erfgoed Lommel kan je de prehistorie al wandelend ontdekken! Vertrek: 14.30 – 15.30 – 16.30 aan de molen van Kattenbos. Een organisatie van IOED Bosland – erfgoed Lommel – ArcheoWorks KULeuven – Stad Lommel

Praktisch

  • Datum: Zondag 28 mei 14 – 18 uur
  • Inkom: Tusdijk via Zandstraat – Lommel
  • Parkeren: Taverne de 5-linden en parking molen Kattenbos Tip! Kom met de fiets!
  • Toegang: Gratis